# Google’da Etkili Arama Yöntemleri #
Bir çoğumuzun internet tarayıcıların başlangıç sayfası olmayı başarmış, Bir çok kişi tarafından internet denilince akla gelen ilk site olan Google da etkili arama yapabilmek, aradıklarımızı elimizle koymuş gibi bulabilmek için bazı yöntemleri bilmemiz gerekiyor.
Google da arama sonuçlarında çıkmasını istemediğimiz kelimeleri engelleyebiliriz. Şöyle ki mesela google da Birkan diye arama yaptığınızda Melis Birkan çok rağbet görüyor. Aramanızı “birkan”-“melis” tarzında yaparsanız Melis Birkan sonuçlarının hiçbirisi ile karşılaşmayacak ve arama sonuçlarınız 747.000 ‘den 121.000 ‘ e düşecektir. Buda aramalarınızı çok çok daha kolaylaştıracaktır. Google da fazla kelime ile arama yapmak daha iyi sonuçlar doğurur fakat anahtar kelimeler iyi seçilmelidir.
Google da Stop Words ler bulunmaktadır. Bu sözcükler Google aramalarında hiçbir anlam ifade etmemekte şöyle ki aramalarınıza I, a, about, an, are, as, at, be, by, com, de, en, for, from, how, in, is, it, la, of, on, or, that, the, this, to, was, what, when, where, who, will, with, und, the, www gibi kelimeleri direkt olarak eklediğinizde google bunları göz ardı edecektir. Bu kelimelerin göz ardı edilmesini engellemke için başına + koyarak arama yamalısınız. Örnek vermek gerekirse “+en güzel site” şeklinde olmalıdır.
Aramalarda Kullanılabilen Gelişmiş Komutlar
Arama detaylarını arttırabilmek için şu şekilde aramalar yapabilirsiniz.
Site: Belli bir site içerisinde arama yapmak istiyorsanız yani birkanaydin.blogspot.com içerisinde c# ile ilgili arama yapmak istiyorsanız |site: birkanaydin.blogspot c# | şeklinde yazmanız gerekir.
intitle: Anahtar kelimenizi belli başlıklar altında aramak istiyorsanız, Başlığında “araba” ve içeriğinde “kaza” sonuçlarını görüntülemek isterseniz |intitle:araba kaza| yazmanız gerekecektir.
Allintitle: Bütün anahtar sözcüklerin başlıklarda aranmasını istiyorsanız, her sözcüğe intitle yazma yerine direk |allintitle:araba kaza resim| gibi arama yaptırabilirsiniz. Eğer bu arama da allintitle komutu kullanılmamış olsaydı, 63 sonuç yerine 573.000 sonuçla karşılaşabilirdiniz.
inurl: Anahtar kelimeyi url’ler içerisinde aramak istiyorsanız -mp3 indirmek isteyenler için birebir- url=womanzier yazmanız yeterli olacaktır.
Allinurl: allintitle ile aynı mantık sadece url ler için geçerli.
Cache: Bu komut ile google o siteyi en son ne zaman indekslediğini belirtir ve indekslediği tarihteki görüntüsünü getiriyor.|cache:sitemkaybolmus.com|-com sanırım etkili olmayacak ama J- Geçici olarak kullanım dışı olan sitelerde işe yarar bir çözüm.
Link: Bahsi geçen siteye hangi sayfa ve belgelerden bağlantı verildiğini inceleyebilirsiniz. |cache:birkanaydin.blogspot| - Ben kendi siteme baktım google tıkandı sonuç veremedi.-
Filetype: Google’ın desteklediği dosya türleri içerisinde arama yapmak istiyorsanız, bu komut tam size göre. Mesela c# ile ilgili pdf formatında bir e-book bulabilmek için | filetype:pdf c# e-book| yazmanız yeterli olacaktır.
Kısa kısa: Aramalarda : dan sonra boşluk bırakmamaya dikkat edin kelimler arasında da mutlaka boşluk bunsun. Eğer aramış olduğunu kelimelerin hepsi bir cümlede geçsin istiyorsanız, yazınızı “ lar arasına almanız iyi olacaktır. Örneğin “neden sağlıklı olmalıyım” :) umarım işinize yarar bilgiler verebilmişimdir. Tekrar görüşebilmek üzere…
Yorumlar