Nerelerden Öğreniyorum



Merhaba arkadaşlar, daha önce öğrenmeyi öğrenmekten bahsetmiştik, şimdi neleri öğrenmem gerektiğine nasıl karar verdiğime ve başlıca kaynak noktalarımı nasıl bulduğumu ya da nasıl araştırma yaptığımdan bahsetmek istiyorum. Herkes gibi bir şeyleri matrix'te olduğu gibi, kafama yerleştirilen bir kablo ile öğrenmiyorum.(İnanması güç ama bu konu üzerinde yapılan çalışmalar varmış. Deneyimli bir pilotun bilgilerinin deneğe aktarılıyormuş.) Takip ettiğim izlediğim bir çok farklı kanal ve kişi var. Toplum olarak öğrenmemize engel olan en büyük sorun bence okuma alışkanlığımızın hiç olmaması hatta şöyle ki, bilgisayarın size vermiş olduğu hata uyarısını dahi anlamaya çalışmadan kapattığımız için, o kadar fazla zaman kaybediyoruz ki... Halbuki okuyup sorunu anlamaya çalışsak, sorunu çözeceğiz ama asla böyle bir zahmete girme çabası içerisinde olmuyoruz. Genelde deneme yanılma ile öğrenmeye çalışıyoruz.(ki bence buda çok güzel bir yöntem lakin bazen gereksiz zaman kaybına neden oluyor) Kaynaklara geçmeden önce konuyu şu şekilde ayırmak istiyorum. Bildiğim bir konu üzerine yeni bilgiler mi eklemeye çalışıyorum yoksa, sıfırdan bir şey mi öğrenmeye çalışıyorum. Öncelikle buna çok dikkat ediyorum. Sonraki kararlarım bunların üzerine ilerliyor. Sıfırdan öğrenecek olduğum konularda genelde, dinazorlara anlatır gibi anlatılanları seviyorum. Bildiğim bir konunun üzerine bir şeyler öğreniyorsam bu genelde forum sitelerinden ya da google'da çıkanlar üzerinden oluyor.(Google'da etkili arama yöntemlerine bi göz atın) Sıfırdan öğrenmelerde google'dan önce mutlaka youtube 'a soruyorum. Konu anlatımlarında görsel kaynakların daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Onun için öncelikle youtube kanal listemin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

https://www.youtube.com/user/pluralsight
https://www.youtube.com/user/acikakademitv
https://www.youtube.com/user/daronyondem (*)
https://www.youtube.com/user/kudvenkat (*)
https://www.youtube.com/user/borakasmer (*)(http://www.borakasmer.com/)
https://www.youtube.com/user/thenewboston (*)

Alsına bakarsanız buna benzer daha bir çok kanal var fakat Yıldızlı olanlar sektörde daha fazla para kazanmamı sağlıyor. Bu adamları mutlaka takip etmelisiniz. Ayrıca bazı kursları da parayla satın alıyorum. Bunlar içinde Udemy.com ve pluralsight.com tavsiye edebileceğim diğer kaynaklar.. İlla bir yerlere kursa gitmenize gerek yok. Bir çok alandaki kaynak ingilizce olduğu için, öncelikle ingilizce olayını halletmeniz lazım. Bunun içinde benim tercih ettiğim kaynak duolingo.com hatta buraya üye olursanız beni takip etmenizi de tavsiye ederim. https://www.duolingo.com/BirkanAYDIN Buradan benim ne kadar yavaş öğrendiğimi anlayacaksınızdır. Ayrıca bu yöntem yine youtube'dan takip etmiş olduğum Barış Özcan  (https://www.youtube.com/watch?v=oNmXH2uN0Do)'ın zinciri kırma konusunu farkında olmadan yerine getirmiş olduğum yer.(Barış Bey'i de takip etmeyi asla ihmal etmeyin) Diğer kaynaklarım genelde, o teknolojinin ana sayfalarından ibaret... inploid.com'da epey zaman geçiriyorum bundan daha öncede bahsetmiştim. Belki farklı bir yazıda da kaynakça olarak kullanıdığım alanlardan bahsederim. Kısacası başlıca kaynaklarım bunlardan ibaret. İnsanların çoğu kaynaklarını paylaşmak konusunda bencil oluyorlar fakat bence bu gelişimi durduran en önemli sorunlardan birisi, neden diye olacaksınız. Artık bu yazıyı okudunuz ve hemen hemen aynı noktadayız sayılabilir ve benim kendimi geliştirmek için daha fazla kaynak arayışına girmem gerekiyor :)

 Çevrenizde bilgili kişileri tutmanız gerçekten çok önemli, bu bloglar ve youtube kanalları daha doğrusu kaynak üretip paylaşan kişiler olmasaydı ne durumda olurdum bilmiyorum. Hiç farkında olmasalarda o veya bu şekilde benim daha iyi biri olmamı sağladıkları için kendilerine sonsuz teşekkürlerimi buradan da iletmek isterim. İnsanların paylaşması gerçekten mükemmel bir şey ve bunu herhangi bir maddi karşılık beklemeden yapmaları ise daha mükemmel bir şey çünkü bu paylaşım bilincinin oluşması gerekçen çok önemli... Umarım sizlerde birgün blog yazılarınızla ya da youtube kanallarınızla ufkumuzu genişletir bizi daha iyi yerlere getirirsiniz. Bağış yapmaktan korkmayın, emin olun paranız yabana gitmeyecektir diye sözlerime son vermek istiyorum. Sağlıcakla kalın..

Yorumlar

Popüler Yayınlar