Uzun zaman önce okumuş olduğum bu kitaba ait notlarıma denk gelince, paylaşmam gerektiğin düşündüm. Hiç zaman kaybetmeden, kitabı satın alıp okumalısınız. Bilimi sevmiyorsanız kitap sıkıcı gelebilir ama seviyorsanız kitabı okumak çok eğlenceli bir hal alıyor. Kitabı bitirdikten sonra dünyaya daha farklı gözlerle bakacağınıza inanıyorum. İyi okumalar.
Umarım kitabı heves etmenize vesile olacak kadar not paylaşımı olmuştur. Bu tarzda kitaplara sahipseniz, yorumlar kısmında tavsiyede bulunabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Sebastian Seung – Kişiliğiniz genlerimizde değil, beyin hücrelerimiz arasındaki bağlantılarda yatıyor.
Zihnin bütünlüğü dışında hiçbir şey kutsal değildir. – Ralph waldo emerson
Işık hızında gitmek imkansız olsa da teorik olarak ışık hüzmesinden daha hızlı gitmek imkansız değildi. Bu durumda zaman tersine akardı.
Akranların fikirlerini ve bakış açılarını gözden çıkarmanın ya da sınırı geçmenin zorluğu birçok insanın yaptığı ortak bir hatadır.
Tüm nöronlarımız şekilleri aynı anda düşünüyor. Bu eş zamanlı ateşledikleri anlamına gelmiyor(eğer öyle olsaydı bayılıp yere düşerdik) ama işlemleri sürerken ateşleme ihtimalini düşünürler.
Gömülmüş ve belki yıllar boyu aktive olmamış anılar bir internet sayfasının açılması için bir bağlantıya tıklanması gerektiği şekilde aktifleşmesi için tetiklenmeye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bir internet sayfası ona bağlantı kuran bir sayfa kalmadığında nasıl “öksüz” hâle geliyorsa aynı durum anılarımıza da olabilir.
Bu yüzden gerçek bir zihin okuma için sadece bir kişinin beynindeki ilgili aksonların aktivasyonunu saptamak yetmez bu aktivasyonları anlamak için tüm anılarıyla bütün neokorteksi incelemek de gerekir.
Sesleri duyabilir, özellikle annesinin kalp ritimlerini duyar hatta insan kültüründe ritmik müzik niteliğinin evrensel olması muhtemelen bu sebepten kaynaklanır.
Gizli markow modeli
ben her gece yatmadan önce belirli bir problem hakkında düşündüğüm zihinsel bir teknik uyguluyorum. Bu yöntem, rüyalarımda devam edecek düşünce dizilerini tetikliyor. Rüya görmeye başladığımda, gün boyunca taşıdığım mesleki engellerin ağırlığı olmadan, bu problemler için çözümler düşünebiliyor, -hayal edebilirim-. Sabah uyandığımda, bazen “kontrol edilebilir rüya” denilen, rüya görmekle uyanık olmak arasındaki bir evrede bu rüya düşünlerine erişim sağlayabilirim.
Hebbian Öğrenmesi; Yapay “sinirsel ağlar” da Hebb’in nöronal öğrenme modelini temel alır.
Yapay zekâ alanı açıkça beyni kopyalama çalışmıyordu fakat yine de temelde eşdeğer teknikler geliştirildi.
Her birimiz kendi beynimizin evreninde –hapishanesinde- yaşarız.
Seyrek kodlama
Dikkat bazı şeylere etkili bir şekilde ilgilenmek için diğer şeylerin bırakılmasıdır.
Korku batıl inançların ana kaynağıdır ve zalimliğin de ana kaynaklarından biridir. Korkuyu fethetmek aklın başlangıcıdır. – Bertrand Russell
Bu sebeple müziğe ya da aşık olmaya ilişkin tepkilerimizide rasyonel kontrolümüz yoktur.
Mozart yaşamı boyunca ün kazanmış olmasa da sonradan insanlarda büyük hayranlık uyandırdı. Yoksul biri olarak normal bir mezara gömüldü ve cenazesinde sadece iki müzisyen bulundu.
Yaratıcılığın kilit yönü mükemmel metaforlar (Başka bir şeyi sembolize eden şeyler) bulma sürecidir.
David Dalrymple solucan beyni simüle eden eleman
Cold Spring Harbor Laboratuvarı – fare beyninin taranmasıyla oluşturulan görsel.
Otomatik Çağırıştırma (yani harflerin bir kısmı kapatılmış olsada tanıyan sistem)
Dragon Naturally Speaking
Google çevirmenleri dilbilgisi kuralları kullanmaz; bunun yerine yaygın çevirisi olan her dil çifti için geniş “Rosetta Stone” külliyatının iki dil arasında çevrilmiş belgelerini temel alır. Birleşmiş Milletler’in resmi dillerini oluşturan altı dil için Google, altı dilde yayımlanan Birleşmiş Milletler belgelerini kullandı.
UIMA mimarisi Unstructured Information Management Architecture : Yapılandırılmış Bilgi Yönetimi Mimarı
wolframalpha.com
Beynimizde milyarlarca nöron var fakat bu norönlar nedir? Sadece hücreler. Nöronlar arasında bağlantı kurulana kadar beynin hiçbir bilgisi yoktur. Tüm bildiğimiz, tüm varlığımız, nöronlarımızın bağlanış biçiminden gelir.
Charles Babbage
İngiliz yazar Ada Byron (1815-1852) Lovelace Kontesi ve şiar Lord Byron’ın tek meşru çocuğu dünyanın ilk bilgisayar programcısıydı.Analitik motor için programlar yazdı ki bu programların hatalarını zihninde ayıklaması gerekiyordu (zira bilgisayar hiçbir zaman çalışmıyordu), bu pratik bugünde yazlım mühendislerinin “tablo kontrolü” olarak bildiği şeydir.
Von Neumann’ın neredeyse yarım yüzyıl önce tarif ettiği gibi beyin oldukça yavaş fakat son derece paralel bir yapdır.
plastisite
Eğer öyleyse sonunda makinelerin dönüşmeyecekleri şey nedir? – Samuel Butler – 1871
Umarım kitabı heves etmenize vesile olacak kadar not paylaşımı olmuştur. Bu tarzda kitaplara sahipseniz, yorumlar kısmında tavsiyede bulunabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Yorumlar